Je kunt pas aan de slag met big data als je data hebt verzameld. Met name als je net start met het verzamelen van data voor jouw organisatie is het belangrijk dat je wel de juiste informatie verzameld voor jouw organisatie. Door de juiste type data te verzamelen, kun je de data ook analyseren om de juiste conclusies te trekken. Wij geven je een aantal tips hoe en wat voor soort data je kunt verzamelen voor jouw vraagstuk.

Verschillende soorten data 

Er zijn verschillende soorten data die je kunt verzamelen voor jouw organisatie. Zo kun je bijvoorbeeld documenten verzamelen zoals offertes, tekstbestanden en e-mails. Daarnaast kun je ook video-, en geluidsfragmenten verzamelen. Dit kun je simpelweg van je mobiel halen of juist verzamelen van specifieke apparatuur als in een ziekenhuis. Ook machines slaan data op. Met deze data kun je juist aan de slag om te zien hoeveel een machine verbruikt of waar de pijnpunten liggen in het productieproces. Ten slotte kun je ook logfiles verzamelen en zelfs social mediagegevens. Al deze data hebben een ander doel. Daarom is het wel belangrijk om de juiste data te verzamelen voor jouw vraagstuk. 

De basis van data verzamelen

Bij data verzamelen is het belangrijk om zoveel mogelijk data te verzamelen. Dit is erg belangrijk om betrouwbare informatie te verzamelen. Zodra je bijvoorbeeld te weinig data hebt verzameld kan het al snel zijn dat er wisselende conclusies komen uit de data. Dit gaat ten koste van de betrouwbaarheid. Probeer om die reden zoveel mogelijk waardevolle gegevens op te slaan. Ten slotte is het belangrijk om nuttige data te verzamelen. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar toch is het belangrijk om te weten dat je data verzameld die in verband staan met jouw vraagstuk. Ten slotte is het belangrijk om de tijd te nemen. Hierdoor krijg je uiteindelijk de beste resultaten!