CAD opleiding

Om CAD-tekenaar te worden hoef je niet per definitie een specifieke CAD-opleiding te hebben gevolgd. Bij veel technische studies leer je omgaan met CAD-programma’s. Er zijn echter ook specifieke CAD-opleidingen of -cursussen. Deze cursussen kunnen klassikaal zijn, maar tegenwoordig zijn veel cursussen ook digitaal te volgen. Het voordeel van een digitale cursus is dat je kunt leren in je eigen tempo. Een CAD-opleiding of cursus is geschikt voor iedereen die interesse heeft in het werken met CAD-software, zowel voor privégebruik als voor zakelijk gebruik. Er bestaan ook verdiepende cursussen voor mensen die hun vaardigheden willen verbeteren.

CAD-tekenaar
LibreCAD

Wat leer je bij een CAD opleiding?

Vanzelfsprekend leer je bij een CAD-opleiding of -cursus hoe je om moet gaan met CAD-software. Elk programma is echter weer anders. Een cursus zal dan ook vaak toegespits zijn op een specifiek programma, bijvoorbeeld AutoCAD, Inventor of Revit. Een cursus hoeft niet langer dan een aantal dagen te duren. In een aantal dagen leer je dan de basisbeginselen van het programma. Veel aanbieders van dergelijke cursussen bieden ook de mogelijkheid tot extra verdieping. Zo een extra verdiepende cursus kun je volgen na het afronden van een basiscursus. Een verdiepende cursus is ook handig voor mensen die al vanuit hun studie of werk ervaring hebben met een specifiek CAD-programma, maar toch meer diepgang wensen op een bepaald deelgebied.

CAD-programma’s zijn erg veelzijdig en lenen zich voor een breed scala aan verschillende toepassingen. Het zal zelden voorkomen dat iemand al die toepassingen goed beheerst, er is bijna altijd wat om te leren. Hieronder een kleine opsomming van dingen die je doorgaans leert bij een basiscursus voor een specifiek CAD-programma.

Objecten tekenen/ontwerpen met juiste maten

◆Modificeren van reeds getekende objecten

Werken met lagen binnen een project

Het vormgeven van je eigen interface

Bij een goede beheersing van bovenstaande punten kan je al veel dingen maken. Grote en complexe projecten bestaan vaak uit veel losse onderdelen. Wanneer je deze losse onderdelen kunt maken en vervolgens systematisch te werk kunt gaan kom je al een heel eind.

CAD cursus
CAD-programma

Kortom

CAD-programma’s gebruiken leer je gedurende een studie of bij een aparte opleiding of cursus. Een dergelijke cursus duurt vaak maar een paar dagen. Na het volgen hiervan beheers je al snel de basisbeginselen. Elke CAD-software is anders, hierom is het belangrijk om te kiezen voor een cursus die het programma dat jij wil leren behelst. Wanneer je de basisbeginselen begrijpt zul je snel merken dat je al veel dingen kunt ontwerpen.