Gratis CAD-programma

Bijna alle bekende CAD-programma’s zijn relatief prijzig in de aanschaf. Wel kunnen bijvoorbeeld studenten vaak profiteren van studentenkorting. Zoek je naar een gratis alternatief dan zijn er een aantal mogelijkheden. Het is goed om eerst je wensen goed in kaart te brengen. Hierbij dien je jezelf af te vragen hoeveel ervaring je al hebt met CAD-software. Ook gratis CAD-programma’s kunnen namelijk vrij technisch en ingewikkeld zijn. Als absolute beginner kan het lastig zijn om met dit soort gecompliceerde programma’s te werken, terwijl een ervaren CAD-tekenaar een uitgebreid programma juist op prijs zal stellen. Hieronder worden een aantal een aantal gratis CAD-programma’s besproken.

CAD-programma
LibreCAD

LibreCAD

LibreCAD is één van de beste gratis 2D CAD-programma’s op de markt. Dit programma is geschikt voor de minder gevorderde gebruiker. Houd er wel rekening mee dat dit programma niet is gemaakt voor 3D ontwerpen. LibreCAD kent geen verborgen kosten en is makkelijk te downloaden voor Windows, Mac en Linux.

TinkerCAD

TinkerCAD is gebaseerd op een bijzonder concept. Het is namelijk één van de enige (gratis) CAD toepassingen die je online in je browser kunt draaien. In TinkerCAD creëer je bouwwerken door blokken te stapelen. De website is erg toegankelijk en geschikt voor onderwijsdoeleinden.

 

3d print

Meshmixer

Meshmixer is met name erg geschikt voor 3D printen. Ook het maken van producten kan tot op zekere hoogte, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Dit programma is toegankelijk voor beginners, maar het vereist wel een klein beetje handigheid en training. Voor gevorderden is dit programma niet erg geschikt. Meshmixer werkt op zowel Windows als Mac. Op Linux draait dit programma helaas niet.

FreeCAD

FreeCAD is een bekende speler binnen de gratis CAD-programma’s. Het is een programma met veel mogelijkheden. Dit maakt het minder geschikt voor beginners. Voor gevorderden is dit programma daarentegen wel erg geschikt. Talloze soorten ontwerpen zijn hierin te realiseren. Het grote voordeel van FreeCAD is dat het erg veel bestandsformaten ondersteund. FreeCAD werkt op Windows, Mac en Linux.

 Free CAD

NanoCAD

NanoCAD is een goed alternatief op 2D ontwerpen in AutoCAD (LT). Dit is een relatief complex programma. Het is hierom niet erg geschikt voor de beginner. NanoCAD draait alleen op Windows en is dus niet te downloaden op Mac of Linux systemen.