CAD-tekenaar

Wat is een CAD-tekenaar?

Een CAD-tekenaar maakt met behulp van specialistische CAD-software technische tekeningen in 2D of 3D. Een CAD-tekenaar wordt ook vaak een technisch tekenaar genoemd. Hij is verantwoordelijk voor de technische tekeningen van bijvoorbeeld apparaten of bouwwerken. Tegenwoordig wordt een CAD-tekenaar echter steeds nauwer betrokken bij het proces. Zo maakt hij niet alleen de CAD-tekeningen, maar is hij vaak ook betrokken bij het bedenken van concepten.

De CAD-tekenaar voert overleg met de projectleiders en andere betrokkene om de wensen goed in kaart te brengen. Ook het onderhouden van contacten met leveranciers hoort vaak tot het takenpakket. Wat de verdere taken zijn, hangt sterk af van het specifieke bedrijf en de positie die de CAD-tekenaar daarbinnen heeft. Iemand met meer ervaring zal vaak ook minder ervaren tekenaars begeleiden gedurende het proces.

 CAD
CAD software

Hoe word je een CAD-tekenaar?

Er is niet één specifieke opleiding die je dient te volgen om CAD-tekenaar te worden. Dit heeft te maken met het feit dat ‘CAD-tekenaar’ een relatief ruim begrip is. Iemand die bijvoorbeeld goed bouwwerken kan ontwerpen middels CAD-software, kan misschien helemaal geen industriële producten ontwerpen met dezelfde software. Het beheersen van CAD-software zoals AutoCAD is dan ook vaak een bijproduct van een technische studie of opleiding.

Een aantal opleidingen en studies waarbij CAD-software veelvuldig wordt gebruikt zijn:

✴ Werktuigbouwkunde

✴ Maritieme techniek

✴ Industrieel Product Ontwerpen (IPO)

 ✴ Elektrotechniek

Bovenstaande opsomming is echter niet limitatief, dat willen zeggen dat er nog veel andere mogelijkheden zijn. Er zijn talloze manieren om vaardig te worden met CAD-software. Zo bieden veel instanties bijvoorbeeld aparte cursussen aan die CAD-software als AutoCAD centraal hebben staan. CAD-tekenaar kun je worden met een mbo-4 diploma, maar ook met een WO-diploma. De functie is wat betreft de naam vaak hetzelfde, maar de werkzaamheden en het salaris kunnen aanzienlijk verschillen. Het is aan te raden om eens wat vacatures onder de loep te nemen.

Een CAD-tekenaar is vaak erg nauwkeurig en heeft gevoel voor technische ontwerpen. De kleinste ontwerpfouten kunnen in de praktijk grote nadelige gevolgen hebben. Een CAD-tekenaar haalt voldoening uit het technische ontwerpproces. Daarnaast beschikt hij over een computer die krachtig genoeg is om CAD-software probleemloos op te draaien.

AutoCAD